סיורים עירוניים
  • דף הבית
  • אודות
  • סיורים במרכז
    • סיורים בתל אביב
    • סיורים ביפו
    • סיורים בירושלים
  • סיורים בצפון
    • סיורים בחיפה
    • סיורים בזכרון יעקב
    • סיורים בעכו
  • סיורים בדרום
  • גלריות
  • צור קשר
  • דף הבית
  • אודות
  • סיורים במרכז
    • סיורים בתל אביב
    • סיורים ביפו
    • סיורים בירושלים
  • סיורים בצפון
    • סיורים בחיפה
    • סיורים בזכרון יעקב
    • סיורים בעכו
  • סיורים בדרום
  • גלריות
  • צור קשר
ראשי » סיורים בצפון » סיורים בחיפה » ההיסטוריה של חיפה הערבית והיהודית.

ההיסטוריה של חיפה הערבית והיהודית.

26 בספטמבר 2020 17:13 אין תגובות

תקופותיה של חיפה עד המנדט הבריטי.

חיפה מלשון חוף יפה או השורש לפי לחפות או להסתיר את חיפה(מהכרמל) ומיקומה הגיאו מורפולוגי מרתק מאחר וכל מישור החוף הדרומי מרכזי ובשרון ניתן לראות מישור חוף של 13 קילומטרים ויותר ואילו כשמגיעים לכרמל, הכרמל נושק לים ולא מותיר מקום רב דווקא שם מתפתחת חיפה הישנה בשמות כמו -"שקמונה" ,תל הואם, כפר סמיר וקסטרא.

חיפה היא העיר השלישית בגודלה האוכלוסיה, חברה הפורום ה-15, עיר מעורבת ערבים ויהודים, מוסלמים נוצרים ויהודים, בהאיים, דרוזים ואחמדיים.

ההתיישבות העתיקה הייתה "בתקופת הברונזה המאוחרת" "בתל אבו הואם" לא רחוק משפך הקישון לים התיכון ומצדה השני הדרומי יש את "תל שקמונה"  ובה מצאו ממצאים(פסיפסים)  מן המאה ה-14 לפני הספירה ועד המאה השביעית לספירה.

בחורבת קסטרא בחלק הדרומי של חיפה ניתן היה למצוא עיר מהתקופה הביזנטית(וימי המשנה והתלמוד) ועד התקופה המוסלמית הקדומה ובמיוחד  העבאסית  ואת הממצאים מראה במוזיאון קסטרא בקניון קסטרא הקרוב לתל.

העיר חייפה בעלת היסטוריה מרתקת לאורך תקופה ארוכה ההיסטוריה, חיפה לא הייתה מיושבת כל הזמן, נמל  חיפה חדש יחסית משנת 1933 ועד אז הייתה מעגנה קטנה ולא תמיד נכון להגיד שהיה נמל ים בחיפה אלא "מעגנה" כזו או אחרת עד בואם של הבריטים.חיפה והכרמל-  ההר הירוק כל ימות השנה הוא חלק מחיפה היפה,הבניה בחיפה שונה מהעיר יפו ומגלמת בתוכה מזרח ומערב, בניה אירופאית לצד מזרחית, חיפה עיר של יהדית לצד ערבית אקלקטית  ובזמן המאורעות אם ב1920/21 או מאורעות תרפ"ט או המאורעות נלחמו אלו באלו למרות שהיו יחסי שכנות טובים ומן הסתם רבין מתושבי חיפה הערבית או היהודית לא נלחמו וישבו בביתם, רוב הזמן הייתה חיפה עיר עבודה משותפת של יהודים לערבים ולכן נראה ערבים ויהודים בכל מקומות העבודה בחיפה עיר הפועלים בבתי הזיקוק שהקימו הבריטים לזקק את הנפט שהגיע מעיראק לחיפה,"בנשר תעשיות מלט" מהמפעל שבנה את המדינה ותחילתו ברעיון של הרצל לבנות מפעל למלט ובפועל רעיון של המהנדס נחום וילבושביץ כבר ב1903 אך ההקמה ממש הייתה בנשר בשנת 1923 על ידי המתכנן והמהנדס ההונגרי ארפד-גוט, כיום אין יצור מלט בנשר אלא ברמלה  ובבית שמש.

 חברת "אבן וסיד"  שהוקמה כבר בשנת 1935 על ידי משפחת קאראמן  בחיפה ובימינו אבן וסיד היא אימפריה גדולה בשם "רדימיקס"  ולה תרומה גדולה  בבניית ארץ ישראל בסלילת כבישים, המוביל הארצי, נמלים וממליץ תעופה מבני מגורים ותעשתיים ומייצרת אגרגטים, סיד וחול.

עבודה משותפת ערבית יהודית "בנמל חיפה"  ועוד בזמנו של הגנרל אלנבי כתב לממשלות שאם בריטניה רוצה להשתקע בחיפה וישראל חייבת נמל עמוק וכך מגיע לחיפה המהנדס פרדריק פאלמר מחברה העוסקת בבניית נמלים "רנדל,פלמר וטריטון", מסקירתו בכל מישור החוף כתב פאלמר שחיפה הכי מתאימה ובשל חוסר בתקציב התחילו לבנות רק בשנת 1927 וסיומו היה ב 31/10/1933

שילוב עבודה גם בעיריית חיפה בכל מחלקה ומשרד היו יהודים לערבים, עסקים רבים בתחומי כלכלה היו משותפים כמו ענף הבניה והדוגמא היפה של  משה גרסטל האדריכל  וקשריו הטובים עם חאג' מוחמד טאהר אל קרמאן החיפאי איש העסקים הערבי המצליח והמפולפל.

אנשי חיפה עסקו בגידול החילזון במישור חוף הים של חיפה והפיקו את  הארגמן שערכו היה רב ליצור ציציות וצביעת הפתילים,חיפה זכתה להיות "עיר סנהדרין"- עיירה שנפגשו בה חכמים, ישבו בה חכמים או חכמינו שבאו לתקופה קצרה להסמיך רבנים למען הדורות הבאים,התקינו תקנות טענו לשאלות ועזבו לצור צידון ועוד, הצלבנים הפראנקים משתלטים על חיפה בקיץ 1100 שנה אחרי שניסו לכבוש מצפון כשהכיעו במסע הצלב הראשון,טנקרד שליט הגליל , אביר מיומן ואז נפש כובש את חיפה יחד עם "הקומונה הוונציאנית" מהים) כמו בעכו בהמשך עיר נמל כובשים מהים ולא רק מהעבודה לכן הביאו את הקומונה הוונציאנית לעזרה, חיפה בתקופה הצלבנית הייתה גדולה יותר וחשובה, חיפה הייתה "סניורה" בפני עצמה "וטירת כייפא" הוא הנמל העתיק  דרכו ייצאו את סחורות החקלאות  האריות של הגליל התחתון  ועמק הירדן וגם קבלו מאירופה סחורות.

תחילתה של חיפההמודרנית המתפתחת אט אט בתקופת דהאר אל עומאר כובש  את חיפה בשנת 1761 (מידי טורבאי הבידואי) באותם שנים וגם לפני כיבוש חיפה הייתה טבריה בירת הגליל ובירת ממלכת דהר אל עומאר ומעלה מצטרפת גם חיפה, חיפה היתה ל"מלטה הקטנה" בשל השודדים שהיו בני בית בחיפה, המלטזים אכלו ושתו וקיבלו כל אספקה שרצו, דהר אל עומאר מבקש את חיפה מהעותמאנים כדי שיעשה סדר נגד שודדי הים המלטזים ובכל לעזור לצורכיהם העותמאנים(בפועל היו לדבר יחסי עבודה עם השודדים המלטזים) וחיפה הפכה לעירו רשמית לעירו של דהאר אל עומאר.

נפוליאון  ניצב בשערי חיפה והחיפאים פותחים לרווחה את שערי חיפה ואת מחסני העיר  בדרך לעכו , צבא נפוליאון מתארגן ונח לפני הגעתו לעכו, נפוליאון עולה ומשתלט על מנזר סטלה מאריס ותפקידו החדש של המנזר הוא בית חולים וחלק מחייליו שלא שרד נקבר בשטח  הפתוח של המנזר והכנסיה בסטלה מאריס.

חבל שלא ניתן לטייל בחיפה העתיקה של פעם בתקופה ההלניסטית רומית או צלבנית פראנקית כמו בעכו מאחר והרוב נהרס ואם לאו בנו על חורבות חיפה את חיפה העכשווית במיוחד מסוף המאה ה19..חיפה התחתית הערבית לא כל כך ישנה כפי שאומרים , חיפה הערבית של לפני הקמת המדינה וחיפה שלאחר הקמת מדינת ישראל וכיום רוב השטח "קרית הממשלה", החדש והישן מתחברים.

חיפה בתקופת "הכיבוש המצרי" של מוחמד עלי ובנו החורג איברהים פאשה בשנת 1831 היה שלטון סובלני ורבים  האזרחיים שירדומהכרמל לחיפה  כמו כן קונסולים רבים ואנשי ממון עוברים לחיפה,הרוסים משקיעים בבניית מזח  חדש וגדול למען העלאת הצליינים הרוסים הרבים לירושלים, ההתיישבות הטמפלרית גרמנית נוצרית החלה משנת 1868 והיא גורם חשוב שממעלה את חיפה במספר רמות מעלה.

הטמפלרים הם הקדמה של חיפה ויסדו את המפעל הראשון בישראל "מפעל שמן", הטמפלרים הגרמנים פתחו את הבניה והאדריכלות, מלונאות, תעשיית היין ועוד.

הקיסר וילהלם השני ואשתו אוגוסטה ויקטוריה  הגיעו לביקור מלכותי חשוב מאין כמותו , המשלחת הגיעה עם האוניה "ההונצולרן" שעגנה בחיפה, הפמליה המלכותית נהנתה מסיורים על הכרמל  עד שהמשיכו לירושלים  "לב הביקור" בכנסיית הקבר וירושלים בכלל.

הרצל חוזה המדינה נפגש עימו בפרובסט ברחוב הנביאים בירושלים וכידוע לנו התוצאות לא היו מהממות למרות הקשר הטוב בין עבדול חמיד השני לוילהלם השני הגרמני.

חיפה חשובה מאוד לעותמאנים התורכים במיוחד עם סלילת הרכבת מחיפה לדרעא ואנו מכנים אותה "רכבת העמק" או "הרכבת החיג'אזית", חיפה חיברה יבשות וימים דרך הנמל הבסיסי או מעגנה טובה עד שיגיעו הבריטים ויעמיקו את "נמל חיפה" על ידי פרדריק פאלמר וחיפה תהיה מרכז אסטרטגי ימי וצומת יבשתית תחבורתית חשובה. הרכבת למצרים בדרום, לעיראק במזרח ולתורכיה לאירופה בצפון וכן רישות כבישים יבשתי לכל חבלי הארץ.

בסוף מלחמת העולם הראשונה בשנת 1918  התרחש קרב הפרשים האחרון אי פעם  בהיסטוריה העולמית ולחייפה הגיעו הפרשים ההודיים וסיירת פרשים בריטית ומעלה חיפה צומת חשוב המחברת את הצבא הבריטי הגדול ממצרים לחיפה ומחיפה  לתורכיה ועיראק ומעלה יעבדו ביתר שאת על הקמת "נמל חיפה".

הבריטים פעלו במהירות הבזק להקמת קו הנפט מכרכוכ בעיראק דרך גשר טריות יששכר עד לחיפה ותחילתו בנפט גולמי שזרם בעוצמה ומחיפה המשיך באוניות בריטיות לבתי זיקוק בסביבות הים התיכון ולאחר עוד עשור יכלו לזקק בחיפה והבריטים מקימים מייסדים את "בתי הזיקוק"של חיפה, באמצע שנות העשרים הקימו את מפעל "נשר" ליצור מלט(רוב ההון והפעילות יהודית להבדיל מבתי הזיקוק או נמל חיפה שנכון היה בריטי והעובדים היו משולבים בערבים ויהודים) בידואים, חורנים, מצרים שבאו לעבוד.

חיפה בתקופת המנדט הבריטי התפתחה דמוגרפית אדריכלות חיפאית מקורית ומפעלים גדולים שהוקמו מסביב לנמל חיפה, סיום המנדט הבריטי בתאריך -15.5.1948 ביום שבת, טקס הורדת הדגל המפורסם ועזיבת נמל חיפה הייתה חלקית ורק בתאריך 30/6/1948 הצבא הבריטי משלים את עזיבתו, אין ספק ששלושים שנות שלטון  המנדט הבריטי הטביע את חותמו על חיפה וארץ ישראל, עולם המשפט בחלקו בריטי משפיע על החוק הישראלי, התיבה האדומה של הדואר ועוד.

סיפורה המרתק של משפחת קראמאן בחיפה, הקמת חוות קראמאן בין אבטין וכפר חסידים סיפור התפתחותו  העסקית של מוחמד טאהר קרמאן, יסוד בית חרושת לסיגריות "קראמאן דיק וסלטי", שיתוף פעולה ובניה של האדריכל משה גרשטל מול משפחת קרמאן האב והבן חסן קראמאן.

סיגנון הבהואוס של חיפה– הסיגנון הבינלאומי.לאחר עליית הנאצים לשלטון באירופה, היו גם אדריכלים שלמדו בבתי הספר של הבהואוס ויעדם היה חיפה , רובם באו מגרמניה ומרכז אירופה, הסיגנון הבינלאומי(הבוהואס) נראה היטב בהדר חיפה ושכונת "הרצליה", במעלה  ומורד הכרמל ובשכונת "בת גלים",  ריכארד קאופמן מתכנן את "הדר" ואילו זאב רכטר, דב כרמי ומשה גרסטל מבחני חיפה והיו אדריכלים נוספים כמו- מוניו גיטאי ואלכסנדר ברוואלד בונה הטכניון הישן בשכונת הדר החיפאית, יש לציין את האדריכל יוסף קלארווין שפיתח את "שכונת הדר"המזרחה והאדריכל אדולף רדינג.

קליפורד הולידיי האדריכל הבריטי שתכנן בירושלים, בונה מרכז מסחרי בשכונת בת גלים לחוף ימה של חיפה.

להזמנת  סיורים ימי גיבוש וכי וטיולים בחיפה לקבוצות ימי הולדת ומקומות עבודה, סיורי סבים ונכדים,"חיים שכאלו" 0522686908 אפי נחמיאס

סיור בחיפה העיר התחתית ובכרמל, בהדר ושכונת הרצליה, סיור בבת גלים ותל קסטרא, סיור בנחל שיח  ותל כבביר, סיורי טעימות הורידי ניסנאס והמושבה הגרמנית טמפלרית, סיור ברחוב סנט לוקס, רחוב הפרסים, רחוב מאיר ושדרות הציונות של חיפה, סיור גרפיטי וסמטאות בעיר התחתית עד שוק הפשפשים וואדי סאליב גבול רחוב מעלה השחרור.

סיורים מודרכים ימי גיבוש כיף וטיולים בכרמל הצרפתי בסטלה מאריס והליכה במורדות הכרמל למערת אליהו הנביא, סיור במרכז הכרמל בטיילת לואי והתותח התורכי, תצפית טרסה 19 של הבהאים , סיור בטיילת לואי עם שפע תצפית לנמל חיפה ומפרץ חיפה, הגליל המערבי עד עכו נהריה וראש הנקרה, המשך סיור לבתי חולים ראשונים, בית פנחס רוטנברג , מוזיאונים, גלריות ו"כרמלהיים".

סיור בחיפה בהדר ובעיר התחתית
« פוסט קודם
פוסט הבא »

השארת תגובה

ביטול

צור עימנו קשר
תנו לנו לייק
ערוץ יוטיוב
צור עימנו קשר
תנו לנו לייק
חדש באתר
סיור רומנטי בעין כרם ירושלים(סיורים בעין כרם)
טיולים סיורים וסיפורי ארץ ישראל.
סיורים מומלצים
סיור בשוק מחנה יהודה
סיור בשוק הכרמל
כל הזכויות שמורות ל"סיורים עירוניים"
נבנה ע"י Ads-Up Marketing
גלילה לראש העמוד
דלג לתוכן
פתח סרגל נגישות

כלי נגישות

  • הגדל טקסט
  • הקטן טקסט
  • גווני אפור
  • ניגודיות גבוהה
  • ניגודיות הפוכה
  • רקע בהיר
  • הדגשת קישורים
  • פונט קריא
  • איפוס